Αλλεπάλληλες καταγγελίες κοινοποιούνται καθηµερινά στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης για διάθεση τροφίµων που «βαπτίζονται» επώνυµα, ενώ είτε παρασκευάζονται σε µικρές µονάδες είτε εισάγονται από τρίτες χώρες.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της πατάτας Νάξου και της πατάτας Νευροκοπίου, που διατίθενται κατά κόρον στα σούπερ µάρκετ χωρίς να υπάρχει παραγωγή κατά την τρέχουσα περίοδο.

«Οι πατάτες που πωλούνται ως Νάξου είναι αιγυπτιακές ή γαλλικές» «Τα τελευταία αποθέµατα εξαντλήθηκαν τον Φεβρουάριο, όπως και η συνολική σοδειά των 500-800 τόνων σε σχέση µε τους 6.000 τόνους του παρελθόντος ή τους 15.000-18.000 τόνους προ 15ετίας», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισµού του νησιού, Δηµήτρης Καπούνης.

Επισκεφθείς δε πρόσφατα σούπερ µάρκετ της Αθήνας, διαπίστωσε ότι το προϊόν, παρότι προστατεύεται και ως προς την προέλευσή του (ΠΟΠ) και ως προς τη γεωγραφική ένδειξή του (ΠΓΕ), χαρακτηριζόµενο ως ένα από τα εγγυηµένα παραδοσιακά προϊόντα (ΕΠΙΠ), εντούτοις η ονοµασία του χρησιµοποιείται παραπλανητικώς.

Αµέσως λοιπόν ο κ. Καπούνης κατήγγειλε το γεγονός, υπογραµµίζοντας ότι «οι πατάτες που πωλούνται ως Νάξου είναι αιγυπτιακές ή γαλλικές, έχουν διαφορετική γεύση και αναπτύχθηκαν µε λιπάσµατα, τα οποία στο νησί δεν τα χρησιµοποιούµε».

Λόγω της εκτεταµένης κτηνοτροφίας, ακολουθείται η βιολογική καλλιέργεια (µε κοπριά), γι’ αυτό και το συγκεκριµένο είδος είναι δηµοφιλέστατο όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή γαστρονοµία.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ