Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024

Τρακτέρ: Από την ατμομηχανή στα Στάγιερ και τα διαστημικά ταμπλό

|| || ||

Το τρακτέρ που κάνει πιο έντονη την παρουσία του σήμερα, ξεκίνησε σαν ατμομηχανή στην Αμερική του 1860.

Όπως και πολλές άλλες λέξεις που αφορούν την τεχνολογία των οχημάτων (ντιστριμπιτέρ, ρεζερβουάρ, παρμπρίζ, ντεμπραγιάζ, πορτ-μπαγκάζ) έτσι και τη λέξη “τρακτέρ” την δανειστήκαμε από τους Γάλλους.

Ετυμολογικά όμως, η ονομασία του τρακτέρ προέρχεται από την Λατινική λέξη truhere που σημαίνει τραβάω, για το λόγο αυτό η επίσημη ελληνική απόδοση της λέξης «τρακτέρ» είναι «γεωργικός ελκυστήρας».

Αλλά μέχρι να πεις «φέρε τον γεωργικό ελκυστήρα», συνειδητοποιείς ότι η λέξη «τρακτέρ» έχει μεγαλύτερη αμεσότητα.

Κάπως έτσι επικράτησε στην Ελλάδα ο όρος «τρακτέρ». Η λέξη τρακτέρ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1856.

Το τρακτέρ από απλό υποκατάστατο του αλόγου μετατράπηκε σε μονάδα πολλαπλών χρήσεων. Η ανάπτυξη του ελκυστήρα ξεκίνησε με την εφεύρεση της ατμομηχανής.

Αργότερα, η άφιξη του κινητήρα εσωτερικής καύσης τού έδωσε ώθηση βελτιώνοντας παράλληλα και τα εξαρτήματα τα οποία μπορούσε να μεταφέρει.

Ο γεωργικός ελκυστήρας είναι ένα μηχανοκίνητο όχημα σχεδιασμένο να έλκει ένα ή περισσότερα οχήματα, ιδίως γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα.

Η εισαγωγή του στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις αποτέλεσε μια σημαντική επανάσταση για την παραγωγικότητα των αγροτών σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη, ο εκδημοκρατισμός της χρήσης των γεωργικών ελκυστήρων διευκολύνθηκε από την εισαγωγή του σχεδίου Μάρσαλ στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόγονος του τρακτέρ ήταν μια ατμομηχανή που χρησιμοποιήθηκε για όργωμα το 1860 στην Αμερική

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

στο email anepikairos@gmail.com

και στα τηλέφωνα: 6931 236 739

                               2333 301 789