Αν και το νερό της βρύσης είναι ασφαλές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ακολουθώντας ένα απλό μέτρο μπορείς να αποφύγεις περιττούς κινδύνους και να βελτιώσεις την ποιότητα του νερού που καταναλώνεις.
Το να πίνεις νερό απευθείας από τη βρύση είναι συνήθης πρακτική στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι υγειονομικοί έλεγχοι εγγυώνται την άριστη ποιότητα του νερού.
Εκτός από το ότι είναι ασφαλής επιλογή, είναι επίσης πολύ φθηνότερη και πιο οικολογική εναλλακτική λύση σε σχέση με την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού: είναι έως και εκατό φορές φθηνότερη και δεν παράγει πλαστικά απορρίμματα.
Ωστόσο, για να μην αμφισβητηθεί αυτή η εμπιστοσύνη, οι ειδικοί συνιστούν να τηρείται ένας μικρός προληπτικός κανόνας που μπορεί να έχει μεγάλη σημασία. Μια όλο και πιο διαδεδομένη σύσταση γνωστή ως «κανόνας των τεσσάρων ωρών».
Αυτός ο κανόνας λέει ότι αν η βρύση δεν έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από τέσσερις ώρες, πρέπει να αφήσεις το νερό να τρέξει για μερικά δευτερόλεπτα πριν το πιείς, μέχρι να γίνει κρύο στην αφή.
Ο στόχος είναι απλός: να απομακρυνθεί το νερό που έχει μείνει στα σωληνάκια για αρκετές ώρες, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων ή απομάκρυνση λεπτών σωματιδίων από τα σωληνάκια, ειδικά σε παλαιότερα συστήματα.
Αν και ο κίνδυνος είναι χαμηλός στα περισσότερα νοικοκυριά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αποστράγγιση του στάσιμου νερού μειώνει περαιτέρω την πιθανότητα μόλυνσης από μικροοργανισμούς, όπως η Legionella, που μπορούν να αναπαραχθούν σε κλειστά συστήματα με ζεστό νερό.
Αυτό το μέτρο συνιστάται ιδιαίτερα σε σπίτια με παλιά μεταλλικά σωληνάκια ή σε περιοχές όπου το νερό περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα.