Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Πόσα ευρώ «καίνε» σε έναν μήνα τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

|| || ||

Πόσο κοστίζει σε ένα νοικοκυριό όταν ανάβει λαμπάκια τα Χριστούγεννα. Φυσικά πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως το πόσα τοποθετούνται, εάν είναι παλιά ή πιο καινούργια φωτάκια, καθώς και για πόσο ανάβουν.

Παίρνουμε ως παράδειγμα, λοιπόν, έναν μέσο όρο που είναι η κλασική συσκευασία με 100 φωτάκια τύπου Led, τα οποία διατίθενται ευρέως στην αγορά.

«Τα περισσότερα λαμπάκια Led είναι ενεργειακής κλάσης από Α έως Α+++. και από AC 220V γίνονται DC 12V για ασφάλεια.

Τα 100 λαμπάκια που είναι και τα πιο συνηθισμένα έχουν ισχύ περίπου 3,6 Watt DC, όσο δηλαδή καίει η πιο μικρή λάμπα που διατίθεται στην αγορά», εξηγεί στο Reader ο Γιώργος Ξένος, Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος.

«Αν υποθέσουμε ότι έχουμε τα φωτάκια σε μόνιμη λειτουργία 24 ωρών, η κατανάλωση φτάνει περίπου τα 0,09 λεπτά του ευρώ συν ΦΠΑ την ημέρα, άρα θα πληρώσουμε περίπου 2,70 ευρώ στις 30 ημέρες», αναφέρει ακόμα.

«Βέβαια αυτό εξαρτάται και από τις τιμές που έχει ο κάθε πάροχος κάθε φορά. Είναι θέμα κιλοβατώρας», θα πει ακόμα και συμπληρώνει: «Η διάρκεια ζωής τους είναι μεγάλη, όπως στις λάμπες LED. 5.000 με 10.000 ώρες».

Τι πρέπει να προσέξουμε Προσοχή όμως: Σύμφωνα με τον κύριο Ξένο, «για να "πιάσουμε" αυτές τις τιμές, τα φωτάκια θα πρέπει να είναι LED και όχι πυρακτώσεως».

Επιπλέον, «να έχουν την προδιαγραφή της ΕΕ, καθώς κάποια δεν είναι πιστοποιημένα και μπορεί να ρίξουν ακόμα και τον ρελέ».

«Κυκλοφορούν και μη πιστοποιημένα στην αγορά, το έχω συναντήσει», σημειώνει επίσης. Τέλος, ο Γιώργος Ξένος υπογραμμίζει ότι «τα φωτάκια θα πρέπει να μην ακουμπάνε σε κουρτίνες, ειδικά αυτά που είναι πυρακτώσεως, καθώς μπορεί να προκληθεί φωτιά».

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

στο email anepikairos@gmail.com

και στα τηλέφωνα: 6931 236 739

                               2333 301 789