Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσκληση στον Δημοσθένη. Γράφει ο Δημήτριος Τοπάλης.

|| || ||

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ

Ο Δημοσθένης ήταν ένας πολύ αξιόλογος ρήτορας, που κυριολεκτικά λάτρευαν οι Αθηναίοι πολίτες. Ήξερε να χρησιμοποιεί το λόγο με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ακροατές του να ακούν κάθε του φράση με απέραντο θαυμασμό.

Όμως ο Δημοσθένης, βλέποντας την ισχύ του Μακεδονικού κράτους, ειδικά στα χρόνια του Φιλίππου του 2ου, του πατέρα δηλαδή του Μεγαλέξανδρου, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ευγλωττία του με τέτοιο τρόπο, ώστε να πλήξει καίρια την αξία των Μακεδόνων και να υποβαθμίσει το Μακεδονικό κράτος.

Είναι γνωστοί οι Φιλιππικοί λόγοι του και οι κατηγορίες εναντίον των “βάρβαρων” και “απολίτιστων” Μακεδόνων, που εξαπέλυε σε κάθε ομιλία του. Προσπαθούσε, με τον τρόπο αυτό, να σπείρει στους Αθηναίους άσβεστο μίσος και να τους οπλίσει, όπως νόμιζε, με το σθένος εκείνο, που θα απέκρουε την επέλαση των Μακεδόνων, που τόσο συστηματικά οργάνωνε και υλοποιούσε ο Φίλιππος.

Τελικά δεν πέτυχε το στόχο του. Η Αθήνα μετά τη μάχη της Χαιρώνειας έχασε κάθε ελπίδα και σε λίγο αναγκάστηκε να ...συμμαχήσει με τους Μακεδόνες και να στείλει δυνάμεις για την επίθεση εναντίον των Περσών, που υλοποίησε ο Αλέξανδρος, ο γιος του Φιλίππου, κάνοντας όλο τον κόσμο να μείνει έκθαμβος. Τα κηρύγματα του Δημοσθένη έμειναν στην ιστορία αλλά χωρίς δικαίωση. Το μίσος που προσπάθησε να σπείρει ο  Δημοσθένης δεν τελεσφόρησε.

Οι Αθηναίοι στο τάφο του Δημοσθένη  έγραψαν το επίγραμμα: «εἴπερ ἴσην γνώμῃ ῥώμην Δημόσθενες ἔσχες, οὔποτ’ ἂν Ἑλλήνων ἦρξεν Ἄρης Μακεδών.»  

Σήμερα όμως  σύμπασα η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της το αναστηλωμένο παλάτι του Φιλίππου 2ου στη Βεργίνα, που πολύ επιτυχημένα χαρακτηρίστηκε “Παρθενώνας της Μακεδονίας”.

Θα ήθελα λοιπόν, να προσκαλέσω τον Δημοσθένη, με όλο το σεβασμό που αισθάνομαι για το μεγάλο αυτό ρήτορα, να επισκεφτούμε μαζί το παλάτι στη Βεργίνα, να περπατήσουμε στους μεγάλους διαδρόμους, να δούμε τα υπέροχα ψηφιδωτά, τους πανέμορφους αναστηλωμένους κίονες, κι όλα αυτά τα δομικά και καλλιτεχνικά στοιχεία, που δείχνουν ολοκάθαρα ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν “βάρβαροι” και “απολίτιστοι”. 

Θα ήθελα να τον παρακαλέσω να ανακαλέσει τις πομπώδεις κατηγορίες του εναντίον του Φιλίππου, να διδάξει κάποιους νεόκοπους πολιτικούς και δημοσιογράφους, που πορεύονται με το μίσος αγκαλιά, ότι κάνουν λάθος και να δώσει ένα νέο σύνθημα με την απαράμιλλη ευγλωττία του . Το σύνθημα της ενότητας όλων των Ελλήνων, όπου γης, διότι οι Έλληνες μόνο με την ενότητα μπορούν και μεγαλουργούν.

 

                        ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΟΠΑΛΗΣ

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

στο email anepikairos@gmail.com

και στα τηλέφωνα: 6931 236 739

                               2333 301 789