Κυριακή, 07 Ιουλίου 2019

Γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Κυριακής.

Η Αγία Κυριακή που βρίσκεται στο Λουτρό, και σήμερα γιορτάζεται η μνήμη της, είναι γυναικείο μοναστήρι και σύμφωνα με την παράδοση τον 16ο αιώνα ασκήτεψε η Αγία Κυριακή η νέα και προς τιμήν της χτίστηκε έξω από το χωριό, το εν λόγω μοναστήρι.

 

Στην περιοχή που είναι χτισμένο το μοναστήρι, βρέθηκε μετά από αιώνες και η εικόνα της Αγίας Κυριακής και έτσι χτίστηκε το 1914 ένας μικρός ναός, όπου εκεί η μοναχή Κασσιανή, που προερχόταν από την Χαλκιδική μόνασε κοντά στα 30 χρόνια.

 

Το 1961 με βασιλικό διάταγμα, οργανώθηκε σαν γυναικείο μοναστήρι, όπου στην αρχή εκτός από τη μοναχή Κασσιανή που ζούσε έγκλειστη στο κελί της, εγκαταστάθηκαν και δύο μοναχές.

 

Τα τελευταία χρόνια, με τη φροντίδα της ιεράς Μητρόπολης Βέροιας, προστέθηκαν πολλά σύγχρονα κτίσματα και εγκαταστάσεις, καθώς και ξενώνες για τους προσκυνητές.

Κάθε χρόνο που γιορτάζεται η μνήμη της, συρρέουν πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδος για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ενώ στον περίγυρο του μοναστηριού, στήνεται το πανηγύρι ένα από τα πιο γνωστά στο νομό μας,αλλά και σε ολόκληρη την βόρεια Ελλάδα.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας

στο email anepikairos@gmail.com

και στα τηλέφωνα: 6931 236 739

                               2333 301 789